Stofbeheersing anders bekeken

Verschenen in RecyclePro 02 2018

Stofbeheersing is een heikel punt voor afvalverwerkings- en recyclagebedrijven. Ze vinden maar moeilijk een goede oplossing om ronddwarrelend stof te behandelen en te vermijden dat dit de buurt hindert. Davy De Baere ging met deze problematiek aan de slag en ontwikkelde een ingenieus vernevelingssysteem. De oplossing verbruikt amper energie en water en beperkt afvalwater.

Stofbeheersing was al langer een hardnekkig probleem in een toonaangevend Europees afval- verwerkingsbedrijf. Zeker tijdens het breken van hout kwam er veel stof in de omgeving terecht. Dit zorgde voor storingen en pannes, waardoor de continuïteit van de workflow geregeld in het gedrang kwam. Het bedrijf riskeerde ook dat de buren zouden klagen, met mogelijke rechtszaken als gevolg. De onderneming vond op de markt geen enkel systeem dat perfect aan hun eisen beantwoordde en contacteerde ten einde raad Davy De Baere. De zaakvoerder van De Baere In- stallations uit Eeklo zocht en vond een passende, inmiddels gepatenteerde oplossing.

Ingenieus vernevelingssysteem

“Ons systeem werkt duurzamer dan mistkanonnen of beregeningsmachines”, aldus De Baere. “We sla- gen erin om met één sproeilijn meer luchtvolume, en dus ook meer oppervlakte, te controleren. Om een idee te geven: met circa 12 m3/u bestrijken we een oppervlakte van 15.000 m2. Op die manier ligt het waterverbruik zowat 60% lager dan bij andere oplossingen. Om ecologische redenen gebruiken we voor dit vernevelingssysteem kanaal- en regenwater. Het werkt op basis van lage druk, waardoor ook de energiekost om de pomp te laten draaien binnen de perken blijft.” Het sproeien van nevel zorgt ervoor dat de stoffractie die op de grond belandt een laag vochtgehalte heeft. Het gevolg: een minimum aan afvalwater. “Je krijgt op de grond geen vervelende modderstromen, waardoor medewerkers in aan- genamere omstandigheden kunnen werken en op geen enkele manier gehinderd worden.”

Het vernevelingssysteem bestrijdt neerdwarrelend stof met een minimale hoeveelheid water

Uitbreiding na tests

De Baere Installations plaatste dit systeem bij een eerste klant twee jaar geleden. “Na tests in een bepaalde zone kwamen er geen klachten meer. Al snel werd beslist om de oplossing naar andere zones en sites uit te breiden. We kunnen het verne- velingssysteem aanpassen volgens elke situatie en budget. Afvalverwerkingsbedrijven zijn onze eerste doelgroep maar ook betoncentrales hebben veel baat bij efficiënte stofbeheersing.”

Deel dit nieuws

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu

Blijf op de hoogte!

Schrijf in op onze nieuwsbrief

This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.